Past een vegetarisch/veganistisch menu in een trainingsprogramma?

Vegetariër of veganist? Is (intensief) sporten dan mogelijk? Lees hieronder de belangrijste do & don’ts.

  • · Het belangrijkste is dat je als sporter alle voedingsstoffen opneemt om goed te trainen, presteren en herstellen.
  • · Dit kan via een vegetarisch voedingspatroon, omdat je de voedingsstoffen uit vlees ook uit een mix van dierlijke en plantaardige voedingsmiddelen kan halen.
  • · Een veganistisch voedingspatroon is moeilijker te combineren (doch niet onmogelijk) met doorgedreven sportbeoefening, omdat het niet evident is om uit louter plantaardige voedingsmiddelen dezelfde voedingsstoffen in dezelfde hoeveelheid te halen als uit dierlijke voedingsbronnen.
  • · Het schrappen van dierlijke producten leidt niet tot betere sportprestaties. Hiervoor is geen wetenschappelijke evidentie op dit ogenblik.
  • · Het is voor sporters met een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon nog belangrijker om eventuele tekorten correct en snel op te volgen, zoals onder andere via een bloedanalyse.
  • · Iedere sporter moet voor zichzelf uitmaken waarom hij of zij wel of niet vegetarisch of veganistisch wenst te eten. Er zijn mijn inziens zeker een heleboel valabele argumenten voor het verminderen of schrappen van je vleesconsumptie (ethisch, ecologisch) maar dit moet iedere sporter voor zichzelf uitmaken. De taak van het begeleidingsteam is om een sporter correct te informeren en te helpen om een zo volwaardig mogelijk voedingspatroon samen te stellen.
  • · De wetenschap geeft ons heel veel goede inzichten in wat werkt en wat niet op het vlak van sportvoeding. Iedere sporter is echter uniek en daarom blijft het belangrijk om wetenschappelijke richtlijnen individueel te testen en aan te passen waar nodig. Langs de andere kant is het ook belangrijk om te beseffen dat wat voor één of enkele sporters werkt, daarom niet automatisch voor iedereen werkt of kan geïnterpreteerd worden als wetenschappelijke evidentie.

Bron:

https://www.allesoversportvoeding.be/author/stephanie-scheirlynck/

https://sporza.be/nl/2019/11/18/scheirlynck-over-de-ketele/